Het watersporteldorado in Zuidwest Friesland

Wie aan Heeg denkt, denkt in eerste instantie aan watersport. Het dorp heeft diverse jachthavens en -werven, verhuurbedrijven, knusse restaurants aan het water en prachtige watersportvoorzieningen. Heeg ligt aan één van de mooiste binnenmeren van Europa, het Heegermeer.
Heeg biedt volop gezelligheid, winkeltjes en huurmogelijkheden. Verschillende bedrijven beschikken over een grote diversiteit aan rond- en platbodemjachten, motorbootjes, open en kajuitzeilboten, sloepen, kano's enz.

De aantrekkelijkheid van Heeg is groot doordat het IJsselmeer op slechts twee uur varen van Heeg verwijderd is en Frieslands tweede stad, Sneek, op slechts tien kilometer afstand ligt. Andere oude stadjes in de omgeving - alom bekend door de Friese Elfstedentocht - zijn IJlst, Sloten, Hindeloopen, Stavoren, Workum en Bolsward.

Heeg is een echt watersportdorp. In het hoogseizoen is het er gezellig druk. Als u echter maar even buiten de hoofdvaarroutes "verzeild" raakt, ervaart u dat er nog volop ruimte is voor een ongedwongen en aangenaam verblijf.

 

 

Heeg is watersport en meer...

Niet alleen de watersporters, maar ook de landrotten en fietsers komen hier volop aan hun trekken. Heeg is voor kampeerders en verblijfstoeristen een goede uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door Zuidwest Friesland.
In het open en vlakke landschap ziet u al van verre de rustieke dorpjes met hun vaak eeuwenoude kerktorens liggen. De leuke terrassen in het dorpscentrum zorgen voor extra gezelligheid.

Varen, zeilen, kanoën, wandelen, fietsen of toeren in de auto, Zuidwest Friesland biedt voor elk wat wils: rust, ruimte, actie en ontspanning!

Palinghandel

Slenter door de Harinxmastrjitte en laat uw oog glijden over de prachtige geveltjes van de eeuwenoude pandjes.
Heeg genoot vroeger grote bekendheid door de internationale palinghandel. Dwalend langs de waterkant in het oude dorpscentrum is het moeilijk een voorstelling te maken, hoe hier vanaf 1731 tot in de dertiger jaren palingaken af en aan voeren naar Londen.

Niet ver van de Tower Bridge, hadden de Friese palingschepen een eeuwenoud privilege. Zij mochten hun schepen gratis op de Theems aan de Dutch Mooring afmeren om hun paling gemakkelijk af te leveren. De palingaken hadden een lengte van ongeveer 18,5 meter. De levende paling zat midscheeps in de bun (grote ruimen), die 15.000 tot 20.000 pond paling kon bevatten.

In 2009 is na drie jaar bouwen de nieuwe Palingaak Korneliske Ykes II in de vaart genomen als charterschip voor dagtochten op de Friese binnenwateren en het IJsselmeer.